onsdag 19 augusti 2009

Språkutveckling


Vi har fått en kallelse till BVC för att göra en uppföljning av Elis språk. BVC-sköterskan i Växjö tyckte nämligen att Elis hade lite torftigt språk när vi var där på 2 1/2-årskontroll. Jo, det kan man ju kanske tycka. Det enda han sa under stunden vi var där var nämligen "hätt". Det var när sköterskan plockade upp en leksakshäst ur den spännande väskan som skulle locka till prat. Den spännande väskan brydde han sig inte ett dugg om och prata ville inte Elis. Inte bli vägd eller mätt heller för den delen. Vår oftast medgörlige lille herre var arg som ett bi.

Nu är jag inte alls bekymrad över Elis språk. Han har ett rikt ordförråd och behärskar också den grammatik som de flesta treåringar gör. Sen är det förstås lite si och så med uttalet. Elis har ju också en egen ordlista; ordet sippecke känner ni ju till sedan tidigare. Här kommer en del andra ord som ni kan lägga på minnet:

kåffoff = frukost
fulefatt = elefant
hånnehinn = noshörning
mahin = maskin
ipan = flygplan
ketor = traktor

kechupkat = kexchoklad
pökit = stökigt (det har vi ju aldrig så det vet jag inte var han lärt sig)
racerpenna = pennvässare
fulefon = telefon

Jag hoppas att vaktmästaren på BVC här i Älvängen inte rullar runt med gräsklipparen när vi är på språkuppföljning! Nu ska vi plocka fram några kechupkat och sätta oss ute på trappan. Pappan är strax på ingång.

2 kommentarer:

  1. pökit har ju vi haft det ett tag, kanske har han lärt sig det hos oss. det går säkert bra, med tanke på att Elis mellan kusin pratade ungefär som han o hon är ju rätt verbal nu. så det finns det hopp.kramar till alla 4 ,Ammi

    SvaraRadera
  2. Å jaså, det kommer från er!
    De verkar ha en del gemensamt, mellankusinen och Elis. Han längtar till fredag nu! Kramar

    SvaraRadera