måndag 4 januari 2010

Doris

Kvinnonamnet Doris är ett grekiskt namn som betyder "gåva" eller "från havet". Eventuellt kan betydelsen också vara "dorisk kvinna".

Doris började användas som namn i Sverige i början av 1800-talet. Namnet var populärt under första hälften av 1900-talet men har sedan avtagit i popularitet. På 1960-talet kom namnet Doris, att bli ett smeknamn för raggarbrudar, så som Sune var smeknamnet för raggare.

Kända "Dorisar" är bland annat Doris Lessing, Storbritannien som 2007 fick Nobelpriset i litteratur... och så nu jag. Fast med prefix framför. Kurres väldigt roliga kollega, Clas har nämligen döpt om mig till Diesel-Doris. Oj, oj, oj så festligt! Hm. (Förstår du inte varför kan du läsa här.)

5 kommentarer:

  1. Men vet du vad diesel är ??? ;) det är det svarta handtaget inte det gröna :)passar nog bättre med 95-Doris

    SvaraRadera
  2. Cicci! Diesel är ett petroleumbaserat drivmedel som brukas i motorer vars tändning baseras på kompression istället för gnista (en viss skillnad alltså). Diesel består huvudsakligen av kolväten med mellan 10 och 22 kolatomer. Bensin är en blandning av flytande kolväten med 3 till 12 kolatomer (Även där en viss skillnad). Kolvätena i dieselolja är tyngre än kolvätena i bensin. Kokpunkten för diesel är 180-360 grader (självantädningstemp 250 C) medan bensinets kokpunktsintervall är 25-215 grader (självantändningstemp däremot 300-400, ibland upp till 500 C). (Ytterligare en viss skillnad) Alltså, bensin självantänder vid högre temperatur än diesel, dessutom har bensin ett väldigt lågt cetantal (cetantalet är ett mått på hur bränslet självantänder genom kompression). Det låga cetantalet gör att bensinen, om den alls antänds, har en lång tändningsfördröjning. I princip så vill inte bensin brinna överhuvudtaget i en dieselmotor som är kompressionsbaserad. Relativt stor skillnad alltså! Fråga Cicci hon vet! Ps. Namnet diesel kommer av tysken Rudolf Christian Karl Diesel. Som väl är gör vi alla misstag och det finns många som gjort det genom historien, desvärre kommer vi aldrig glömma ditt Cicci, men var inte ledsen, vi älskar dig ändå. :)

    SvaraRadera
  3. Kära blog-vänner. Kamerasladden är på väg till Cicci. Håll ut, snart kommer det bilder som vi längtat efter...

    SvaraRadera
  4. Men grabbar, vad ni glänser! Oj, vad jag har lärt mig saker idag! Och lillebror, sök jobb på en mack!

    SvaraRadera
  5. Nu fnissade vi lite vid frukostbordet. Min man är lite stolt över att bli omnämd i bloggen. Han vill påstå att disel-Doris är ett vedertaget uttryck, när jag inte höll med kom han på att det kanske var någon i den lilla byn han växte upp som kallades så. Mer troligt! Kram o hälsa familjen!

    SvaraRadera